Sluh

Sluh omogoča komunikacijo in prepoznavanje glasov, ki sestavljajo bistven del našega vsakdana.

Izguba sluha velja za težjo prizadetost kot izguba vida, kajti slušni kanal je glavni vir pridobivanja informacij. Izguba sluha človeka tudi bolj osami.

Uho, ki nam omogoča sluh nenehno uporabljamo, njegovo delovanje pa nam zdi samoumevno in o njem sploh ne razmišljamo. Sluh je zelo pomemben za razvoj govora, jezika, intelektualnih sposobnosti in za socialno čustveni razvoj.

Svet, v katerem živimo, je svet slišečih. Prilagojen je ljudem, ki dobro verbalno komunicirajo. V primeru težav s sluhom nastopi vrsta težav, če si naglušna oseba to prizna, ali ne.

 

Kako deluje sluh?

Sluh je sposobnost zaznavanja zvoka. Pri ljudeh je čutilo za sluh uho, ki hkrati opravlja še vlogo ravnotežnega centra. Uho tvorijo trije deli: zunanje, srednje in notranje uho. Zunanje uho, ki ga sestavljata uhelj in sluhovod, usmeri zvok do bobniča in srednjega ušesa, srednje uho pa v nadaljevanju poskrbi za to, da se valovanje zraka prenese na valovanje tekočine. Ker je tekočino težje vzbuditi k valovanju kot zrak, se mora valovanje okrepiti; za to poskrbijo bobnič in slušne koščice, ki so sestavni deli srednjega ušesa. Okrepljeno valovanje se nato prenese v notranje uho, ki ga tvorita ravnotežnostni del in polž, ki je najpomembnejši del ušesa, saj spremeni valovanje tekočine v električne impulze. Ti impulzi se nato po slušnem živcu prek nevronskih povezav prevedejo do možganske skorje, kjer nastane zaznava zvoka.


Poslušanje je proces, v katerem se učimo prepoznavati in razumevati zvočne signale. Je rezultat iskanja pomena zvoka. Ta proces se razvija, zori preko štirih stopenj. Sposobnost zaznavanja zvoka ima že 26 tednov star zarodek. Sposobnost razločevanja zvoka opazujemo pri novorojenčku, ki lahko loči moški glas od ženskega. Na stopnji prepoznavanja zvoka dojenček ponovi ali poišče izvor zvoka. Končna stopnja je
razumevanje zvočnih signalov, ko otrok ne le ponovi, ampak z odgovarjajočo reakcijo tudi pokaže, da razume pomen zvoka, ki ga je slišal. Nepokvarjena slušna pot in kognitivni procesi ter primerno razviti govorni organi so osnova za učenje govora in jezika.


Preberite več >>

Oglejte si video o delovanju sluha (Vir: MED-EL) >>