Slušni aparati

Slušni aparat je izjemno majhna elektronska naprava, ki naglušnim ponovno omogoča poslušanje.

Sestavljen je iz mikrofona, ojačevalca in slušalke. Mikrofon sprejema zvoke iz vašega akustičnega okolja in jih pretvori v elektronske signale. Ojačevalec selektivno ojači zvoke na način, da so najprimernejši za določeno naglušnost. Slušalka ojačane signale ponovno pretvori v zvok, ki se nato prenese v uho.

Današnji digitalni slušni aparati zagotovijo, da so tihi zvoki slišni, vendar istočasno tudi skrbijo, da glasni zvoki niso preglasni in neudobni. Slušni aparati premnogim vrnejo voljo do življenja, to pomeni, da so občutki sramu pri slušno prizadetih osebah popolnoma neutemeljeni. Prav nasprotno – slušna pomagala bi pravzaprav morali nositi enako kot nosimo očala.

 rs1234_north_family_2_as_cmyk-hpr

Kako izbrati pravi slušni aparat?

O težavah s sluhom se pogovorite s strokovnjaki za to področje. Predstavili vam bodo možnosti, ki so na voljo in vam svetovali pri izbiri najprimernejših rešitev.

Pomembno je, da je vzpostavljeno sodelovanje med vami, zdravnikom in slušnim akustikom. S skupnimi močmi uspeh ne bo izostal. Večini uporabnikov slušnih aparatov se izboljša socialno življenje. Uporaba slušnih aparatov je povezana z zmanjšanjem jeze, frustracij, paranoje in splošnim izboljšanjem čustvene stabilnosti.

Postopek za pridobitev slušnega aparata >>

Izvedbe slušnih aparatov

Izvedbe slušnih aparatov se med seboj ločijo po večih kriterijih:

 • Oblika
  • zaušesni – BTE
  • s slušalko v ušesu – RIC
  • vušesni – ITE
  • sluhovodni – CIC
 • število in kakovost vgrajenih funkcij (poudarjanje govora, zmanjševanje šumov, preprečevanje piskanja, …)
 • odprta/zaprta prilagoditev
 • brezžična povezljivost (z drugim slušnim aparatom ali drugimi napravami kot so: telefon, TV, mp3 predvajalniki)
 • način delovanja (samodejno/ročno uravnavanje)
 • cena (brez doplačil/z doplačilom razlike do polne cene)

Ponudba slušnih aparatov >>

Funkcije

V sodobnih slušnih aparatih so prisotne številne funkcije, ki vas bodo navdušile! Slušni aparati so postali mnogo več, kot zgolj ojačevalci zvoka. Uvrstimo jih lahko v komunikacijske naprave, saj ponovno omogočajo komunikacijo.

Kanali

Več kanalov pomeni več frekvenčnih področij, v katerih se vrši zapletena obdelava zvočnih signalov. Več kanalov tudi pomeni natančnejšo prilagoditev slušnega aparata glede na krivuljo pražnega tonskega avdiograma. Sistemi za prepoznavanje zvočnih situacij in signalov delujejo natančneje in učinkoviteje.

 Programi

Programi so pravzaprav zelo natančne, namenske prilagoditve delovanja slušnega aparata za različne zvočne situacije. Ker se zvočno okolje spreminja, je za najboljše poslušanje potrebno spreminjati tudi prilagoditve v slušnih aparatih.

Programe v slušnem aparatu lahko preklapljamo ročno, v boljših izvedbah pa se v okviru samodejnega programa nahaja več slušnih destinacij (programi, ki se preklapljajo samodejno). Najboljše poslušanje v vseh raznolikih zvočnih situacijah je z uporabo slušnih aparatov, ki tudi programe menjajo samodejno. Uporabniku ni potrebno pri prehodu iz ene zvočne situacije v drugo storiti ničesar. Kljub temu nekateri uporabniki včasih želijo na poslušanje vplivati tudi sami. Takrat s tipko na slušnem aparatu ali preko daljinskega upravljalnika ročno izberejo, preko katerega programa želijo poslušati.

Najpogostejši programi v slušnih aparatih so:

 • samodejni programi (npr. za mirno okolje, govor v hrupu, glasbo, hrup)
 • ročni programi (mirno okolje, govor v hrupu, glasba, telefonska tuljavica, ...)

Preprečevanje piskanja

Piskanje slušnih aparatov je vsem dobro poznano. Do piskanja pride zaradi mikrofonije. Že ojačan zvok, ki "uide" iz ušesa, se v slušnem aparatu ponovno ojači - iz ušesa ga uide še več - to večkratno ponovno ojačevanje že ojačanega zvoka se nato izraža kot glasno in nadležno piskanje.

Boljši kot je sistem za preprečevanje piskanja, bolj stabilno bo deloval slušni aparat. Tudi telefoniranje, oziroma prekrivanje ušesa ne povzroči piskanja,... Prav tako se uporabnik slušnega aparata počuti mnogo bolj sproščeno, saj je včasih prihajalo do prenekaterih zadreg, ko je oseba s piskanjem slušnega aparata motila celo okolico.

Odprta prilagoditev

Odprta prilagoditev pomeni, da sluhovod ni zaprt. Poslušanje je najbolj naravno. Zvok gre lahko v sluhovod tudi po naravni poti, s slušnim aparatom pa dodamo le tisto, kar je potrebno. Če moramo sluhovod zatesniti, mora ves zvok "potovati" v sluhovod preko slušnega aparata. Boljši kot je sitem za preprečevanje piskanja, bolj odprto je lahko uho. Uho je bolj zračno, udobje v nošenju je večje.

 AntiShock

V primeru nenadnih močnih zvokov, bodo slušni aparati samodejno poskrbeli, da bo močan prehoden zvok (na primer glasno loputanje z vrati) primerno zmanjšan in ne bo povzročil neugodja. Čim močan prehoden zvok izgine, se slušni aparati hitro povrnejo v normalno delovanje, zato uporabnik ni prikrajšan za zvočne informacije, ki sledijo za močnimi zvoki.

Dodatki za slušne aparate

Dodatno opremo predstavljajo raznovrstne izbirne naprave, ki delujejo v povezavi z vašimi slušnimi aparati in na različne načine pomagajo še učinkovitejše slišati ter upravljati slušne aparate.

 • Daljinski upravljalnik – z njim lahko preprosto in enostavno nadzorujemo glavne funkcije slušnih aparatov
 • Naprava, ki se preko Bluetooth-a poveže z vašim mobilnim telefonom – uporabno za prostoročno telefoniranje in upravljanje slušnih aparatov
 • Naprava za brezžični prenos zvoka televizije v slušni aparat - Sedaj lahko sami prilagajate glasnost zvoka v slušnih aparatih, ne da bi motili okolico, saj ni več pretirane nastavitve zvoka na televizorju.

Ponudba dodatne opreme za slušne aparate >>

NEGA IN VZDRŽEVANJE

Poleg kakovostnih in dostopnih slušnih aparatov so na voljo tudi številni izdelki, s katerimi bo nega in vzdrževanje slušnih aparatov preprosto opravilo.

S primernim čiščenjem in vzdrževanjem boste zagotovili kakovostno delovanje in podaljšali življenjsko dobo vaših slušnih aparatov.

Nekaj izdelkov za nego in vzdrževanje slušnih aparatov:

 • Robčki za čiščenje
 • Komplet za čiščenje oliv
 • Čistilni sprej s ščetko za čiščenje
 • Puhalka
 • Komplet za pasivno sušenje

Ogled celotne ponudbe >>

Če želite opraviti ugoden nakup naštetih izdelkov in baterij za slušne aparate in naročeno blago prejeti kar na dom, lahko naročilo oddate tudi v SPLETNI TRGOVINI.

Drugi tehnični pripomočki

Obstajajo številni tehnični pripomočki za boljše poslušanje, boljšo komunikacijo, večjo varnost in za splošno izboljšanje kakovosti življena. Mnogi so sofinancirani tudi s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI) je pričel veljati 13. oktobra 2014, ko je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti potrdilo Pravilnik o tehničnih pripomočkih, ki daje naglušnim, gluhim in gluhoslepim pravico do uveljavljanja subvencije za tehnične pripomočke.

Do tehničnih pripomočkov so upravičene tiste osebe, ki imajo najmanj 80% izgube sluha po Fowlerju. Pogoj je še, da so državljani Republike Slovenije ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Upravičenci morajo izpolniti vlogo, (ki jo lahko dobijo na upravni enoti prebivališča). V vlogi vpišejo osebne podatke in opredelijo, katere pripomočke želijo uveljavljati.

Tehnični pripomočki skladni z zakonom ZIMI, ki so dobavljivi v AUDIO BM slušnih centrih:

 • TP-0001 elektronska varuška
 • TP-0002 svetlobni hišni zvonec z alarmom
 • TP-0003 videofon
 • TP-0004 FM sistem za uporabnike slušnih aparatov
 • TP-0005 FM sistem prilagojen za osebe s polževim vsadkom
 • TP-0006 indukcijska zanka za TV
 • TP-0007 vibracijska zapestna ročna ura
 • TP-0008 telefonski aparat z ojačevalnikom
 • TP-0009 svetlobni/zvočni indikator – budilka
 • TP-0010 vibracijska ura budilka

Ponudba tehničnih pripomočkov za gluhe in naglušne >>

Postopek pridobitve

Če želite predhodno pridobiti več informacij o slušnih aparatih in jih tudi preizkusiti, nas obiščite v AUDIO BM slušnih centrih. Informativni preizkus sluha in slušnih aparatov je seveda povsem brezplačen.

Postopek pridobitve slušnih aparatov je naslednji:

 1. Z napotnico osebnega zdravnika obiščite specialista ORL, kjer boste opravili vse potrebne preiskave sluha.
 2. Če so izpolnjenje indikacije (85. člen Pravil), vam bo specialist ORL izdal Naročilnico za izposojo slušnih aparatov (če so to vaši prvi slušni aparati). Na Naročilnici so označene šifre za "olive". S prejeto Naročilnico, ki vam omogoči testiranje (preizkus) slušnih aparatov obiščite dobavitelja. AUDIO BM slušni centri so pogodbeni dobavitelj Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer je na razpolago raznovrstna izbira kakovostnih slušnih aparatov.
 3. Ob obisku AUDIO BM slušnega centra boste skrbno izbrali najprimernejšo izvedbo slušnih aparatov. Testirali jih boste brezplačno - tudi v domačem okolju. Med postopkom privajanja vam bodo slušni akustiki stali ob strani in vam z veseljem nudili dodatne prilagoditve in preizkušanje različnih možnosti.
 4. Po zaključku testiranja boste ponovno obiskali slušni center, kjer se preveri uporabo. Ob uspešni kontroli boste prejeli Potrdilo o opravljenem testiranju. S tem potrdilom boste ponovno obiskali specialista ORL. Ta vam bo ob zadovoljivem rezultatu izdal Naročilnico za izdajo slušnih aparatov.
 5. Prejeto Naročilnico za izdajo slušnih aparatov boste na koncu izročili slušnemu centru, kjer ste testne slušne aparate prejeli na testiranje. Takrat vam v slušnem centru izdajo garancijski list, ter nove slušne aparate zapišejo tudi v OnLine sistem. Če ste izbrali osnovni slušni aparat (v cenovnem standardu) ne plačate ničesar, sicer pa le razliko do polne cene, saj ostalo krijejo zdravstvene zavarovalnice. Slušni akustiki v AUDIO BM slušnih centrih vam bomo tudi po prejemu slušnega aparata še naprej na razpolago za brezplačno svetovanje in brezplačne prilagoditve.

* V primeru testiranja vušesne oblike nadstandardne izvedbe je možno manjše doplačilo za izvedbo testiranja, ki se v primeru prevzema že upošteva kot kupnina (skladno s Pravili ZZZS).

Za pridobitev tehničnih pripomočkov po Zakonu za izenačevanje možnosti invalidov (ZIMI) velja naslednje:

Do tehničnih pripomočkov so upravičene tiste osebe, ki imajo najmanj 80% izgube sluha po Fowlerju, in gluhoslepe osebe, ki imajo od 1. do 5. kategorije slepote ali slabovidnosti in najmanj 50% izgube sluga po Fowlerju. Pogoj je še, da so državljani Republike Slovenije ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Upravičenci morajo izpolniti vlogo, (ki jo lahko dobijo na upravni enoti prebivališča, ali na spletni strani AUDIO BM). V vlogi vpišejo osebne podatke in opredelijo, katere pripomočke želijo uveljavljati.