DA SLUH OSTANE V KONDICIJI, GA JE POTREBNO UPORABLJATI

Izguba sluha poteka počasi, zato se na vse šibkejše zvoke navadimo in dolgo sploh ne opazimo, kako omejeni smo pri komunikaciji.

 

Kar eden od treh starejših od 65 let ugotovi, da slabše sliši. Izgubljati se začnejo zvoki visokih frekvenc, na primer zvonjenje telefona, budilke, ptičje petje, ženski in otroški glasovi. Sledi slabo razumevanje televizije in branje z ustnic je vse pogostejše, posebno v hrupnem okolju, a z leti peša tudi vid. Obdelava zvočne informacije se tako upočasni, sogovornike pogosteje prosimo, da ponovijo povedano, in določanje natančne lokacije zvoka v prostoru je nezanesljivo. Ker je izgubljanje sluha torej postopno, počasno in ne boli, ga redko prepoznamo sami in se ga navadno zavemo šele ob resnejših težavah pri komunikaciji, ki jih sprva prav tako pripišemo tihemu oziroma nerazumljivemu govorjenju drugih.

 

PO PRAVI POTI

Življenje tako postane precej bolj stresno in manj kvalitetno, čeprav za to ni nobene potrebe. Tehnologija na tem področju se nenehno izboljšuje, obdelava zvoka in zunanji videz pa sta vse bolj estetska, zato je izbira velika tako po kakovosti kot po obliki. Seveda se ob široki ponudbi postavlja vprašanje, kako izbrati? Vsak slušni aparat ni primeren za vsakogar, zato akustik pri izbiri upošteva vse informacije, ki jih dobi od specialista o okvari sluha, avdiogram, anatomijo ušesa, želje o funkcijah in videzu aparata, življenjski stil, raznolikost slušnega okolja in tudi ročne spretnosti ter finančne zmožnosti človeka s slabim sluhom.

 

VEČ VARNOSTI IN SAMOZAVESTI

Ker je elektronska naprava narejena za to, da poudari zvoke, se je treba nanjo navaditi. Nekateri prehitro odnehajo, čeprav se vztrajnost pri nošenju zagotovo izplača. Motivacija je zato zelo pomembna, saj zavračanje aparata dolgoročno negativno vpliva na izboljšanje razumevanja oziroma na uspešnost rehabilitacije. Dobro je namreč, da smo stalno v stiku z zvoki, saj drugače sčasoma v večji meri izgubljamo sposobnost razpoznavanja glasov, zato je razumevanje govora vse slabše. Da sluh ostaja v kondiciji, ga je torej treba uporabljati.

 

PRVI PREGLED

Kadar so izpolnjene indikacije, specialist otorinolaringolog (ORL) izda naročilnico za izposojo slušnega aparata. Glede na izvide v slušnem centru z akustikom nato izberete najprimernejšo izvedbo ter jo brezplačno preizkusite v domačem okolju. Ko testiranje zaključite, v slušnem centru ponovno preverijo uporabo, s prejetim potrdilom o opravljenem testiranju pa se oglasite na ORL-oddelku, kjer dobite naročilnico za izdajo vašega slušnega aparata. V centru, kjer ste testni aparat prejeli, vam bodo izdali še garancijski list in aparat zapisali v on-line sistem. Pri osnovnem modelu doplačilo ne bo potrebno, sicer pokrijete razliko do polne cene.